Anna Kirah

antropologinja i psihologinja Anna Kirah

Anna Kirah međunarodno je cijenjena antropologinja i psihologinja dizajna poznata po uvođenju pristupa inovativnosti i upravljanju promjenama usmjerenima na čovjeka.

Radila je za tvrtke Microsoft i Boeing te brojne druge multinacionalne korporacije te vlade i nevladine organizacije. Njezine su strasti sudjelovanje u stvaranju i rad s tzv. transdisciplinarnošću. Anna, naime, vjeruje da se stvaranje smislenih, relevantno poželjnih i održivih proizvoda, usluga i organizacijskih promjena može ostvariti samo razumijevanjem ljudskih motiva i težnja te upotrebom toga znanja za rješavanje izazova. Anna se 2010. godine vratila u Norvešku, u kojoj ima svoju konzultantsku tvrtku i predaje na Sveučilištu Metropolitan u Oslu. Članica je udruge Dizajn bez granica te svjetske ekološke organizacije Greenpeace. Trenutačno je angažirana i kao direktorica u jednoj velikoj nordijskoj softverskoj tvrtki.

Radeći na rubu: People-centered pristup inovativnosti u doba promjena

Živimo u vremenu brzih promjena. Tehnologija napreduje brže nego što ljudi to mogu shvatiti, a pogotovo analizirati njezine učinke. Kao antropologinja i psihologinja proučavam tehnologiju i promatram njezin napredak sagledavajući je iznutra i izvana. Tehnologija je i blagoslov i prokletstvo.

U okviru mojega predavanja analizirat ćemo ključne elemente i aktivnosti koji u ovim turbulentnim vremenima mogu pomoći da se smanje negativni učinci tehnologije, a pritom istovremeno povećaju njezini pozitivni učinci. Težište je na stvaranju relevantnih, korisnih i poželjnih rješenja za organizaciju putem stvaranja novih proizvoda, usluga i organizacijskih promjena.