Boris Vujčić

guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić

Boris Vujčić, Guverner Hrvatske narodne banke član je Upravljačkog odbora ESRB-a (European Systemic Risk Board) i predsjedatelj Upravljačkog odbora Vienna Initiative. Izvanredni je profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu od 2003., a od 2004. predaje kao vanjski suradnik – izvanredni profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.

Autor je niza znanstvenih i stručnih radova. Tijekom karijere bio je gost istraživač ili predavač na više sveučilišta, primjerice University of Sussex, University of Freiburg, University of Kentucky, vanjski suradnik Međunarodne organizacije rada (ILO), član uređivačkog odbora više časopisa, poput Comparative Economic Studies, član savjetodavnog vijeća Center for Financial Innovation and Financial Stability, Federal Reserve Bank of Atlanta, član Upravnog vijeća Global Development Network te je obnašao niz drugih funkcija.

Novac, lažne vijesti i populizam – kako centralne banke trebaju komunicirati u 21. stoljeću

Rad središnje banke pod posebnim je povećalom javnosti, jer se tiče krvotoka svakog gospodarstva – novca.

No, upravo u tom interesu leži i jedan paradoks. Operacije monetarnih vlasti na novčanim tržištima tehnički su kompleksne i malo ih tko stvarno razumije, a istovremeno – one se tiču svih građana. I sve to u svijetu u kojem sve više dominiraju populisti, fake news i alternativne činjenice. O tome s guvernerom Hrvatske narodne banke razgovara Davor Huić. Razgovarati će o brojnim pitanjima je li kuna prejaka; je li se slučaj „franak“ mogao izbjeći; zašto je HNB prodala zlato; što je hrvatska središnja banka napravila u slučaju Agrokor i je li napravila dovoljno, i napokon, što će Hrvatskoj donijeti ulazak u eurozonu i zašto se za to zalaže?